Internetbanka iPad planšetdatoram, diennakts Klienta līnija un citi Jaungada jaunumi

Rīga, Latvija, 2013. gada 19. decembris, 14:20 / Bankas ziņas

Ērtāki un pieejamāki klientu apkalpošanas biroji, plašākas ieguldījumu iespējas, paaugstināta maksājumu drošība, maksimāli ērta eiro ieviešana, bankas pakalpojumu pieejamība jebkurā laikā un plašākā saziņas līdzekļu spektrā — lūk galvenie mērķi mūsu produktu un pakalpojumu jaunievedumiem, kuri īstenoti mūsu klientu ērtībām.

1. Trīs jauni biroji

Apgūstot arvien jaunus biznesa reģionus, no šī gada decembra ABLV grupa ir pārstāvēta arī Kiprā, kur Limasolas pilsētā ABLV Consulting Services, AS, atvēris esošajiem un potenciālajiem klientiem kārtējo reģionālo ofisu. Šī ir jau divpadsmitā ABLV grupas pārstāvniecība ārvalstīs. Limasolā sniegsim konsultācijas esošajiem un potenciālajiem klientiem par ABLV grupas piedāvātajiem bankas, investīciju un konsultatīvajiem pakalpojumiem.

Savukārt New Hanza City teritorijā Rīgā, Pulkveža Brieža ielā 28a, uzcelta jauna biroja ēka ABLV grupā ietilpstošajam nekustamā īpašuma attīstīšanas un tirdzniecības uzņēmumam Pillar. Pillar jaunais birojs savas durvis klientiem atvērs jau 2014. gada februārī.

Vēl 2014. gada februārī Rīgā, Elizabetes ielā 21a atgriezīsies bankas hipotekārās kreditēšanas centrs. Tas atradīsies vienā no ekskluzīvākajiem nekustamā īpašuma projektiem visā Rīgā — Elizabetes Park House, pirmajā un otrajā stāvā atvēlētajās komerctelpās. Līdz ar to tiks slēgts kredītu centrs „Marija”, kurš klientu vajadzībām bija kalpojis nu jau deviņus gadus. Koncentrējot un optimizējot visu klientu apkalpošanu praktiski vienuviet, Elizabetes ielā 21a mēs nodrošināsim jaunu servisa līmeni hipotekāro kredītu klientiem.

2. Vēl plašākas ieguldījumu iespējas

Jau ziņojām, ka ABLV Bank obligāciju emisiju programmas ietvaros ir uzsākts divu jaunu obligāciju emisiju publiskais piedāvājums. Bankas klientiem ir iespēja parakstīties 50 miljonu USD un 20 miljonu EUR kupona obligāciju iegādei līdz 2014. gada 11. februārim.

2013. gadā mūsu atvērto ieguldījumu fondu klāstu papildinājuši četri jauni fondi:

• korporatīvo obligāciju fondi ar mērenu ieguldījumu stratēģiju un sabalansētu riska līmeni, kuru mērķis ir panākt kapitāla pieaugumu ievērojami lielāku nekā no depozītu procentu likmēm, fonda līdzekļus ieguldot uzņēmumu obligācijās ar augstu kuponu ienesīgumu un labu tirgus likviditāti:
    • ABLV European Corporate EUR Bond Fund, kurš līdzekļus iegulda uzņēmumos Eiropas Savienības valstīs, Norvēģijā, Turcijā un Šveicē;
    • ABLV Global Corporate USD Bond Fund, kurš līdzekļus iegulda to valstu uzņēmumos, kuri emitē obligācijas ASV dolāros. Galvenokārt tās ir ASV, kā arī Latīņamerikas, Āzijas un Eiropas valstis;
  • akciju fondi ar mēreni agresīvu ieguldījumu stratēģiju un paaugstinātu riska līmeni, kuru mērķis ir panākt kapitāla pieaugumu ilgtermiņā:
    • ABLV European Industry EUR Equity Fund — fonda līdzekļus iegulda ETF vērtspapīros, kuri replicē Eiropas valstu regulētajos tirgos tirgoto dažādu ekonomikas nozaru komercsabiedrību akciju indeksu struktūru;
    • ABLV US Industry USD Equity Fund — fonda līdzekļus iegulda ETF vērtspapīros, kuri replicē ASV regulētajos tirgos tirgoto dažādu ekonomikas nozaru komercsabiedrību akciju indeksu struktūru.

Tāpat kā līdzšinējos ieguldījumu fondus, arī jaunos fondus pārvalda ABLV Asset Management, IPAS. Visu jauno fondu ieguldījumu apliecības jau ir pieejamas iegādei mūsu klientiem.

3. Tirdzniecības platforma patstāvīgām operācijām ASV akciju tirgū

2014. gada janvārī mūsu klientiem, kuri vēlas patstāvīgi izmantot fondu tirgu piedāvātās iespējas un pieņemt lēmumus par finanšu instrumentu pirkšanu vai pārdošanu, piedāvāsim jaunu tirdzniecības platformu Orbis Trader ABLV. Tā sniegs pieeju ASV akciju tirgum — tādām biržām kā NYSE, NASDAQ un AMEX.

4. Vairāk informācijas par finanšu instrumentiem internetbankā

Finanšu instrumentu tirdzniecībai būtiska ir to glabāšana, uzskaite, kā arī ātra norēķinu veikšana par darījumiem. Tādēļ mūsu klientiem piedāvājam jaunas iespējas internetbankā.

• Darījuma apstiprinājuma (Trade Confirmation) saņemšana internetbankā jau šajā ziemā kļūs ātrāka — nākamajā dienā pēc darījuma noslēgšanas (T+1).
  • Jau no 2013. gada oktobra naudas konta izrakstā kuponu un dividenžu izmaksa, ja tiek ieturēts nodoklis, tiek atspoguļota ar divām atsevišķām transakcijām: izmaksājamo kuponu vai dividenžu bruto summa un ieturētā nodokļa summa, norādot arī piemēroto nodokļa likmi.
  • 2014. gada janvārī klienti internetbankā savu portfeļu ietvaros redzēs arī informāciju par atvasinātajiem finanšu instrumentiem un darījumiem ar tiem.
  • Tāpat janvārī ar internetbankas palīdzību varēsim savlaicīgi informēt klientus par emitentu korporatīvajiem notikumiem, kuros nepieciešami klientu lēmumi.

5. Palielināta drošība maksājumu veikšanai

Krāpnieku aktivitāte internetā pēdējā laikā kļuvusi par īpaši akūtu problēmu un ar to šobrīd cīnās praktiski viss komercbanku sektors. Arī mēs ieviešam jaunas tehnoloģijas un procedūras, lai klientu aktīvi būtu drošībā un pasargāti.

Mums ir unikāla riska vadības un darījumu monitoringa sistēma, kuras sākotnējais uzdevums bija atklāt un bloķēt krāpnieciskus darījumus ar maksājumu kartēm. 2013. gada laikā mēs paplašinājām tās funkcijas un ieviesām noteikumus, kas reaģē uz aizdomīgu maksājumu vai lietotāja darbību internetbankā. Šobrīd notikumi internetbankā tiek monitorēti reālā laika režīmā. Aizdomīgos gadījumos sistēma automātiski aptur maksājumu un nodod to manuālai pārbaudei. Maksājums tiek izpildīts tikai pēc klienta apstiprinājuma.

6. Maksimāli ērta pāreja uz eiro

2014. gada 1. janvārī Latvija pievienojas eiro zonai, kurā mūsu nacionālo valūtu latu aizstāj eiro. Kā jau ziņojām, mēs nodrošinām latu pakalpojumu maksimāli ērtu pāreju uz eiro.

• Visus kontos esošos latus naktī uz 2014. gada 1. janvāri mēs automātiski konvertēsim uz eiro pēc oficiālā pārejas kursa 1 EUR = 0,702804 LVL, kontu numurus saglabājot līdzšinējos.
  • Līdz ar kontu valūtu automātisku nomaiņu, esošās latu kontiem piesaistītās maksājumu kartes turpinās strādāt eiro. Tām piemērosim esošo eiro maksājumu karšu cenrādi.
  • Karšu kredīti tiks konvertēti uz eiro pēc oficiālā pārejas kursa.
  • Latu kontu pārskati internetbankā būs pieejami arī pēc pārejas uz eiro. Tā saņemšanai nepieciešams izvēlēties konta numuru, kurš līdz pārejai ir bijis latos, un atzīmēt „Multivalūtu pārskats”.

7. Jauni nosacījumi un cenrāži maksājumiem EUR un USD

Līdz ar eiro ieviešanu Latvijā, no 2014. gada 1. janvāra mainīsies maksājumu cenrādis.

• Visām privātpersonām un Latvijas juridiskajām personām komisija par vienkāršo EUR maksājumu Eiropas Ekonomiskās zonas ietvaros (28 ES dalībvalstis un Islande, Norvēģija, Lihtenšteina) internetbankā tiks samazināta līdz 0,35 EUR (līdz šim LVL maksājumu komisija bija 0,35 LVL un EUR maksājumu komisija 15 EUR). Arī steidzamā EUR maksājuma EEZ ietvaros komisija internetbankā turpmāk būs ievērojami mazāka — 0,50 EUR.
  • Iekšbankas EUR maksājums visām privātpersonām un Latvijas juridiskajām personām turpmāk kļūs lētāks — tikai 0,20 EUR internetbankā.
  • Savukārt ārvalstu juridiskajām personām EUR maksājumu komisijas paliek nemainīgas — internetbankā 4 EUR par iekšbankas maksājumu, 15 EUR par izejošo vienkāršo maksājumu un 30 EUR par izejošo steidzamo maksājumu.

Decembra vidū mēs esam atvēruši jaunu USD korespondentkontu ASV – bankas Industrial and Commercial Bank of China Ltd. Ņujorkas filiālē. Pēc aktīvu lieluma tā ir lielākā banka pasaulē un tās aktīvi 2013. gada 3. ceturkšņa beigās pārsniedza 3 triljonus USD. Tuvākajā laikā mēs atjaunosim arī pamatkorespondentkontu sarakstu.

Maksājumiem USD valūtā papildu komisijas piemērošanas uzsākšana atlikta līdz 2014. gada 1. aprīlim. Atgādinām, ka papildu komisija 0,1% apmērā no maksājuma summas (maksimums 500 USD) tiks piemērota ārvalstu juridiskās personas maksājumiem, ja vienlaicīgi izpildās šādi nosacījumi::

• saņēmēja valsts ir iekļauta Latvijas Ministru kabineta noteiktajā beznodokļu valstu sarakstā;
  • saņēmēja bankas valsts nav Latvija;
  • saņēmēja valsts atšķiras no saņēmēja bankas valsts.

8. Latvijas uzņēmumu izmantošanas jaunas iespējas

Ārvalstu juridisko personu ērtībām un izdevumu samazināšanai, mūsu meitas uzņēmums ABLV Corporate Services piedāvā tādu pakalpojumu, kā uzņēmuma dibināšana Latvijā. Pateicoties tam, ārvalstu juridiskai personai ir iespēja samazināt izdevumus, izmantot Latvijas holdinga uzņēmumu sistēmas nodokļu priekšrocības, iegūt izdevīgākus kreditēšanas nosacījumus un maksājumu komisijas, kā arī citus labumus.

9. Mēs kļūstam pieejami klientiem visu diennakti

Uzlabojot mūsu Klienta līnijas darbu, no šodienas un turpmāk nodrošināsim klientiem nepārtrauktu iespēju sazināties ar mums — jebkurā nedēļas dienā un diennakts stundā, zvanot pa tālruni +371 6777 5555.

Atbilstoši situācijām Klienta līnijas speciālisti varēs palīdzēt:

• bloķēt internetbanku, autorizācijas līdzekļus un maksājumu kartes;
  • atbloķēt digipass vai maksājumu kartes PIN kodu;
  • mainīt internetbankas paroli;
  • informēt par atlikumiem un darījumiem kartes kontos;
  • aktivizēt maksājumu kartes;
  • palielināt skaidras naudas izņemšanas limitu bankomātos.

10. Uzlabota internetbanka iPhone tālrunim un pavisam jauna — iPad planšetdatoram

Darbs internetbankā klientiem kļūs vēl ērtāks, jo 2014. gada februārī piedāvāsim mūsu internetbankas uzlaboto aplikāciju iPhone tālrunim un no jauna izveidoto aplikāciju iPad planšetdatoriem.

iPad aplikācija ir izveidota saskaņā ar mūsu zīmolu, jaunā un iPad lietošanas īpatnībām atbilstošā, intuitīvi saprotamā veidā. Būtiski, ka šīs aplikācijas funkcionalitāte būs maksimāli tuva parastajai internetbankai.

Savukārt internetbankas aplikācijā iPhone tālrunim esam pievienojuši jaunas funkcijas:

• konta pārskats, bloķēto summu pārskats;
  • maksājumu kartes un to statusa maiņa;
  • iekšbankas maksājumu un konvertācijas veikšana;
  • savu rekvizītu nosūtīšana ar SMS vai e-pastu.

Ilmārs Jargans
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs