Pārejot uz virtuālajām darba stacijām, ABLV grupa paaugstina datu drošību

Rīga, Latvija, 2013. gada 14. augusts, 09:00 / Bankas ziņas

Vienlaikus ar pārcelšanos uz jauno biroju ēku „Jupiter Centre”, ABLV Bank un tās meitas struktūrās tiek veikts apjomīgs IT projekts – pāreja uz virtuālajām darba stacijām. Pašlaik uz virtuālajām darba stacijām tika pārvesti gandrīz 400 darbinieki, bet līdz gada beigām projektu plānots pabeigt un ar jauno tehnoloģisko risinājumu nodrošināt arī visus pārējos ABLV grupas darbiniekus, ieskaitot tos, kas strādā aizrobežu pārstāvniecībās.

Pēc jaunās tehnoloģijas uz lietotāja galda atrodas tikai ierīce „zero client”, kas nodrošina savienojumu ar kopējo serveri, mūsdienīgs monitors, bezvadu klaviatūra un pele. Simtiem perifēro ierīču - printeru, skaneru un kopētāju, ko bankas darbinieki lietoja līdz šim, tika aizstātas ar daudzfunkcionālām ierīcēm, kas atrodas katrā bankas ēkas stāvā un veic visas iepriekšminētās funkcijas. Līdz ar šīm pārmaiņām darba vietas kļuvušas daudz ērtākas un ergonomiskākas, bet telpas kopumā – klusākas, jo pazudusi sistēmbloku ventilatoru radītā dūkoņa.

Galvenais iemesls pārejai uz virtuālajām darba stacijām ir mūsu rūpes par klientu un bankas informācijas drošību un aizsardzību. Jaunā tehnoloģija nodrošina daudz augstāku drošības līmeni, jo vairs nekādi dati netiek glabāti uz lokālo datoru diskiem – visa informācija atrodas centrālajā serverī, līdz ar to ērtāka kļūst arī informācijas rezerves kopēšana un atjaunošana.

Tehnoloģija ļauj racionāli izmantot IT resursus, jo katram darbiniekam tiek nodrošināta skaitļošanas jauda, kas tieši atbilst veicamajam darbam, un vajadzības gadījumā to var vienkāršā veidā palielināt.

Papildu ērtība ir tāda, ka darbinieks savai personalizētajai darba videi var iegūt piekļuvi no jebkura ABLV kopējai sistēmai pieslēgtā datora. Līdz ar to pieaug darbinieku mobilitāte, kas ir īpaši nozīmīga, komandējumu laikā strādājot no pārstāvniecībām ārvalstīs.

Mēs esam pirmā organizācija Latvijā, kas šīs jaunās tehnoloģijas ievieš tik lielam lietotāju skaitam. Investīcijas projektā pārsniedz 1 miljonu eiro. Tiek izmantoti „Cisco” serveri un komunikāciju ierīces, EMC disku masīvi, „Dell” monitori un „VmWare” programmnodrošinājums darba staciju un serveru virtualizācijai. Īpašs izaicinājums šajā projektā bija tas, ka ABLV informāciju tehnoloģiju speciālistiem lietotāju pāreja uz jauno sistēmu bija jāveic, ne brīdi nepārtraucot bankas darbu un nodrošinot dažādu uzņēmuma struktūru darbiniekiem pieeju specifiskajam programmnodrošinājumam.

Ilmārs Jargans
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs