ABLV Bank, AS pirmā ceturkšņa peļņa šogad – par 57% augstāka nekā 2012.gadā

Rīga, Latvija, 2013. gada 20. maijs, 09:45 / Bankas ziņas

ABLV Bank, AS pirmā ceturkšņa rezultāti ļauj prognozēt, ka 2013. gadam izvirzītos mērķus sasniegsim. Visi svarīgākie bankas darbības rādītāji saglabājas augstā līmenī, tai skaitā arī kapitāla pietiekamība un likviditāte.

Kā viens no būtiskākajiem pārskata perioda notikumiem jāpiemin akcionāru lēmums par ABLV Bank, AS 2012. gada peļņas izlietošanu, 16,4 miljonus latu (23,3 miljonus eiro) izmaksājot dividendēs. Uz vienu akciju tika izmaksāti 122,5 lati (174,3 eiro). Vienlaikus martā un aprīlī tika veikta ABLV Bank, AS kārtējā akciju emisijа, kā rezultātā tika emitētas 6 570 parastās vārda akcijas ar balsstiesībām un bankas pašu kapitāls palielināts par 11,5 miljoniem latu (16,4 miljoniem eiro). Pēc šīs emisijas bankas pamatkapitālu veido 127 170 parastās akcijas ar balsstiesībām un 13 400 personāla akcijas bez balsstiesībām. Jaunās emisijas vienas akcijas pārdošanas cena bija 1 755 lati (2499 eiro), emisijā piedalījās 38 līdzšinējie bankas akcionāri. Salīdzinot ar 2010. gadā īstenoto akciju emisiju, bankas vienas akcijas cena ir palielinājusies 2,7 reizes. Tas ir acīmredzams apliecinājums finansiālajai atdevei, ko sniedz akcionāru ieguldījumi bankas kapitālā. Akciju emisiju rezultātā mūsu rīcībā tagad ir nepieciešamie līdzekļi tālākajai bankas attīstībai.

Turpinot ilgtermiņa depozītu pakāpenisku aizstāšanu ar obligācijām, pārskata periodā tika emitētas subordinētās desmitgadīgās obligācijas kapitāla piesaistei 20 miljonu USD apmērā, kā arī veiktas divas parasto divgadīgo obligāciju emisijas 50 miljonu USD un 20 miljonu EUR apmērā. Arī šīs obligācijas iekļautas biržas NASDAQ OMX Riga Parāda vērtspapīru sarakstā. Kopš 2011. gada biržā jau ir iekļautas trīs ABLV Bank, AS Pirmās piedāvājuma programmas ietvaros veiktās emisijas, kā arī deviņas ABLV Bank, AS Otrās piedāvājuma programmas ietvaros veiktās emisijas. Šo obligāciju emisiju kopējā summa veido vairāk nekā 180 miljonus latu (256 miljonus eiro) pēc šo obligāciju nominālvērtības.

Finanšu rezultāti

Bankas 2013. gada pirmā ceturkšņa finanšu rādītāji liecina par stabilu izaugsmi:

• Bankas peļņa 2013. gada pirmajā ceturksnī bija 8,3 miljoni latu (11,8 miljoni eiro). Salīdzinoši 2012. gada 1.ceturksnī – 5,3 miljoni latu (7,5 miljoni eiro).
  • Bankas pamatdarbības ienākumi pirms uzkrājumu veidošanas – 17,6 miljoni latu (25,1 miljons eiro). Salīdzinājumā ar 2012. gada 1. ceturksni pamatdarbības ienākumi ir auguši par 15,8%.
  • Turpina augt bankas noguldījumu un aktīvu apjoms. Kopš 2013. gada sākuma noguldījumu apjoms audzis par 108,4 miljoniem latu (154,2 miljoniem eiro) jeb 5,8 % līdz 1,98 miljardiem latu (2,81 miljardam eiro).
  • Emitēto parāda vērtspapīru apjoms sasniedza 173,2 miljonus latu (246,4 miljonus eiro).
  • Bankas aktīvu apjoms 2013. gada 31. martā bija 2,33 miljardi latu (3,31 miljards eiro). Kopš gada sākuma aktīvu apjoms audzis par 8,7%, kopējam apjomam palielinoties vēl par 185,8 miljoniem latu (264,4 miljoniem eiro).
  • Bankas kredītportfeļa apjoms marta beigās bija 524,9 miljoni latu (746,9 miljoni eiro).
  • Bankas kapitāls un rezerves – 108,2 miljoni latu (153,9 miljoni eiro).
  • Bankas kapitāla pietiekamības līmenis 2013. gada 31. martā bija 13,98%, bet likviditātes līmenis – 61,00%.
  • Kapitāla atdeves rādītājs ROE 2013. gada 31. martā bija 31,03%, bet aktīvu atdeves rādītājs ROA sasniedza 1,46%.

Banka turpināja veikt ieguldījumus vērtspapīros. Kopējais vērtspapīru portfeļa apjoms 2013. gada 31. martā bija 975,1 miljons latu (1,39 miljardi eiro). Gandrīz visu bankas vērtspapīru portfeli veido parāda vērtspapīri ar fiksētu ienākumu, 71,4% no portfeļa ir vērtspapīri ar kredītreitingu AA- un augstāku. Sadalījums pa galvenajām valstīm ir šāds: ASV – 22,9%, Krievija – 14,7%, Kanāda – 14,4%, Vācija – 11,4%, Zviedrija – 7,7%, Latvija – 5,6%, Nīderlande – 4,0%, Norvēģija – 2,1%, Lielbritānija – 1,5%. Papildus 7,4 % veido starptautisko institūciju – Eiropas Komisijas, ERAB u.c. - emitētie vērtspapīri. Vērtspapīru portfeļa gada ienesīgums pārskata periodā bija 1,84%.

ABLV Bank, AS ir lielākā neatkarīgā privātā banka Latvijā. Bankas lielākajiem akcionāriem — Oļegam Fiļam, Ernestam Bernim un Nikai Bernei uz tiešas un netiešas līdzdalības pamata pieder 86% no bankas pamatkapitāla. ABLV grupā ietilpst ABLV Bank, AS; ABLV Bank Luxembourg, S.A.; ABLV Capital Markets, IBAS; ABLV Asset Management, IPAS; Pillar Holding Company, KS; ABLV Consulting Services, AS; ABLV Corporate Services, SIA; New Hanza City, SIA un citi uzņēmumi. ABLV grupai ir pārstāvniecības Maskavā, Sanktpēterburgā, Jekaterinburgā, Kijevā, Odesā, Minskā, Almati, Dušanbē, Baku un Taškentā.

Ilmārs Jargans
Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītājs