Credit Suisse plāno ieviest pagaidu komisiju par līdzekļu glabāšanu kontā

Rīga, Latvija, 2012. gada 10. decembris, 16:00 / Ieguldījumi / Leonīds Aļšanskis, Dr. Math., ABLV grupas galvenais analītiķis

Decembra sākumā Šveices banka Credit Suisse brīdināja savus klientus par to, ka sākot ar 10. decembri tā plāno ieviest pagaidu komisiju par līdzekļu glabāšanu kontos, ja šo līdzekļu apjoms pārsniegs noteiktu summu (tiks precizēta vēlāk). Pēc neoficiālām ziņām, maksa par kontu atlikumiem varētu būt 0,75% gadā.

Pagaidām šie pasākumi tiks piemēroti tikai finanšu kompānijām un tas neattieksies uz privātpersonām.

Šis pasākums ataino kopējo situāciju, kurā šobrīd nonākušas amerikāņu un Eiropas bankas – zemas bāzes likmes (Šveicē tā praktiski ir līdzīga nullei) un kapitāla pietiekamības prasību pieaugums.

Šobrīd īstermiņa depozīti pieprasa arvien lielāku līdzekļu rezervēšanu centrālajā bankā, praktiski nenesot peļņu. Piemēram, likmes Šveices valsts īstermiņa vērtspapīriem ar termiņu līdz 3 gadiem šobrīd ir negatīvas, t.i. ieguldījumi tajos bankām nes zaudējumus.

Pasākumu mērķis, pēc Credit Suisse vadības apgalvotā, ir bankas bilances atvieglošana un samazināšana jaunajā gadā no 1,03 triljoniem līdz 900 miljardiem franku.

Credit Suisse galvenais konkurents UBS banka līdzīgu praksi ieviesa jau kopš 2011. gada augusta.

Šie fakti liecina par to, ka gadījumā, ja turpināsies zemo likmju periods un pieaugs prasības banku sistēmas drošībai, tad klientiem nāksies maksāt par naudas glabāšanu drošās un prestižās bankās.

Šis raksts ir paredzēts izmantošanai tikai informatīvos nolūkos un nevar tikt uzskatīts par ieguldījumu rekomendāciju, ieguldījumu pētījumu vai ieguldījumu konsultāciju.

Raksta autors ir ABLV Asset Management, IPAS (jur. adrese: Elizabetes ielā 23, Rīgā) darbinieks Dr.Math. Leonīds Aļšanskis. Šajā rakstā norādītā informācija iegūta no avotiem, kas finanšu tirgos tiek uzskatīti par uzticamiem, tomēr ABLV Asset Management, IPAS vai tās darbinieki neuzņemas atbildību par iegūtās un sniegtās informācijas precizitāti un pilnību. ABLV Asset Management, IPAS vai tās darbinieki neuzņemas atbildību par jebkuru personu zaudējumiem, kas radušies izmantojot šo rakstu savu ieguldījumu veikšanai.

Raksta autors nepaziņos par rakstā atspoguļotās situācijas un viedokļa izmaiņām.

Rakstā minētie emitenti nav iepazīstināti ar raksta saturu.

Informācija par riskiem, kas ir saistīti ar ieguldījumu darījumiem, atrodas šeit.