ASV piedāvā ieviest nodokļu atvieglojumus peļņai ārvalstīs

2011. gada 25. oktobris, 17:00 / / Jurisdikcija: ASV, Informācijas avots: Bloomberg

Senatori Kejs Hegans u Džons Makkeins piedāvājuši likumprojektu, kurš paredz amerikāņu uzņēmumu ārvalstīs gūtās peļņas repatriāciju un nodokļa piemērošanu tai ar likmi 8,75%.

Kā paskaidrots likumprojekta īsajā aprakstā, likme valstī atgrieztai peļņai tiks samazināta līdz 5,25%, ja 2012. gada laikā uzņēmumā palielināsies atalgojuma fonds. Šobrīd vislielākā korporatīvā nodokļa likme ir 35%.

Lai uzņēmumam tiktu piemērota pati iespējami zemākā likme, tās atalgojuma fondam jāpieaug par 10%, palielinot darbinieku skaitu vai paceļot algas.

„Es gribu izmantot visus iespējamos instrumentus mūsu ekonomikas atbalstam un nodarbinātības palielināšanai,” – pastāstīja Hegans, kurš ir Demokrātiskās partijas pārstāvis no Ziemeļkarolīnas.

„Ceru, ka Kongress rīkosies ātri, lai prezidents varētu parakstīt likumu, kurš virzīts peļņas repatriācijai, un tas varētu stāties spēkā jau šoruden,” savā paziņojumā pauda Hegans.

Nodokļu atvieglojumi 2004. gadā

Neatkarīgi pētījumi parādījuši, ka 2004. gadā (gads, kurā pēdējo reizi tika piedāvāti nodokļu atvieglojumi) nodokļu likmju samazinājums valstī atgrieztai peļņai nedaudz palielināja valsts iekšējās investīcijas. Lielākā daļa līdzekļu tika iztērēti akciju iegādei. Demokrāti paziņojuši, ka tos uztrauc šāda scenārija atkārtošanās, ja tiks ieviesti nodokļu atvieglojumi.

Saskaņā ar Hegana un Makkeina piedāvājumu, ja uzņēmums veiks peļņas repatriāciju un pēc tam samazinās sava personāla skaitu, tai būs jāpalielina savi kopējie ieņēmumi par 75 000 USD par katru likvidēto darba vietu.

Kongresa apvienotā komiteja nodokļu jautājumos aprēķinājusi, ka nodokļu atvieglojumi var samazināt valsts kases ieņēmumus par 78,8 miljardiem USD tuvāko 10 gadu laikā, ja nauda ASV atgriezīsies ar piemērojamu nodokļa likmi 5,25% apmērā.

Nodokļu konsultants Deivids Rozenblūms atzīmēja, ka uzņēmumu kopējo ieņēmumu palielināšana, kuru paredz Hegana un Makkeina piedāvājums, var būt daudz izdevīgs risinājums uzņēmumam nekā palielināt ar nodokli apliekamos ieņēmumus, jo tas paredz lielākas iespējas samazināt nodokļa slieksni uz atvilkumu un kredītu rēķina.

„Kopumā, jo lielāks cipars norādīts nodokļu deklarācijā, jo lielākas iespējas,” norādīja Rozenblūms, kurš ir Vašingtonas uzņēmuma Caplin & Drysdale Chartered partneris un Starptautiskās nodokļu piemērošanas programmas vadītājs Ņujorkas juridiskajā skolā.

Pēc Rozenblūma vārdiem, likumdevēji ir bijuši izmisumā, kad pēc peļņu repatriācijas 2004. gadā uzņēmumi, kuri saņēma nodokļu atvieglojumus, veica štatu samazināšanas. „Tādēļ šobrīd Kongresu satrauc tas, vai tam atkal nevajadzēs sarkt,” teica Rozenblūms.

Infrastruktūras fonds

Ņujorkas senators Čarlzs Šumers, kurš ir trešais Demokrātu līderis palātā, jūnijā paziņoja, ka Senātā ievēlētie demokrāti var izmantot īstermiņa ieņēmumus, kuri tiktu saņemti no uzņēmumiem piešķirtajiem nodokļu atvieglojumiem, lai izveidotu infrastruktūras fondu.

No nodokļu atvieglojumiem iegūto ienākumu izmantošana infrastruktūru projektos atšķir demokrātu senatorus no Obamas administrācijas. Administrācija pavēstīja, ka neizskatīs repatriāciju atsevišķi no daudz lielāka nodokļu kodeksa pārskatīšanas.

Tāpat Kongresā izskatīšanai iesniegti divi citi priekšlikumi, kas attiecas uz repatriāciju. Viens no tiem – Demokrātiskās partijas pārstāves no Nevadas Šellijas Berklijas likumprojekts, kurš ļautu uzņēmumiem atgriezt ārvalstīs gūto peļņu ar nodokļu likmi 25% vai daudz zemāku, ja uzņēmums palielinātu atalgojuma izmaksas. Bet Republikāņu partijas pārstāvis no Jūtas Maiks Lī piedāvā ieviest izmaiņas šobrīd izskatāmajā valūtu likumprojektā, kas ļautu atgriezt ASV peļņu ar daudz zemāku nodokļa likmi.

Šo rakstu ir sagatavojuši ABLV Corporate Services speciālisti, izmantojot plašsaziņas līdzekļu materiālus. ABLV Corporate Services speciālisti sniedz juridiskās un nodokļu konsultācijas, tai skaitā par starptautisku nodokļu plānošanu, holdinga, tirdzniecības, ieguldījumu un aizsardzības struktūru izveidošanu, nekustamā īpašuma un citu aktīvu iegādi, kā arī konsultācijas par rezidences maiņu vai uzturēšanas atļaujas saņemšanu. Ar detalizētāku informāciju par ABLV Corporate Services pakalpojumiem jūs varat iepazīties pēc adreses http://www.ablv.com/lv/services/advisory

Šī informācija ir sniegta vienīgi informatīvos nolūkos un nevar būt uzskatāma par komercpiedāvājumu. Vērtējot jebkurus šajā informatīvajā materiālā aprakstītus pakalpojumus, ir nepieciešams saņemt neatkarīga jurista, nodokļu speciālista un/vai auditora atzinumu.

ABLV Corporate Services nedod nekādas garantijas attiecībā uz sniegtās informācija pilnību un aktualitāti. Informācija un secinājumi var tikt mainīti jebkurā brīdī bez brīdinājuma. Šī informācija nevar būt atveidota, kopēta vai piedāvāta trešai personai bez iepriekšējas ABLV Corporate Services piekrišanas. Produktus un pakalpojumus var sniegt ABLV Corporate Services partneri, kas nav saistīti ar ABLV Corporate Services.