Vienošanās par tirdzniecību starp ES un Singapūru

2011. gada 26. septembris, 14:30 / / Jurisdikcija: Eiropas Savienība, Singapūra, Informācijas avots: tax-news.com

Pēc tikšanās ar Singapūras premjerministru Lī Sjan Lunu, Eiropas Komisijas priekšsēdētājs Žozē Manuels Barozu paziņoja, ka, visticamāk, „ļoti drīz” tiks panākta kopēja vienošanās par brīvu tirdzniecību starp ES un Singapūru.

Singapūra un ES sarunas par brīvas tirdzniecības jautājumiem uzsāka 2010. gada martā, pēc tam, kad izjuka ES un Dienvidaustrumāzijas valstu asociācijas (DAAVA) sarunas par daudzpusēju vienošanās noslēgšanu. Toreiz ES nolēma šo sarunu vietā uzsākt sarunas par brīvu tirdzniecību ar katru asociācijas valsti atsevišķi un Singapūra pēc tirdzniecības apjomiem ir visnozīmīgākā no šīs asociācijas. Pēc neseno sarunu raunda, abas puses savos paziņojumos atzīmēja, ka vienošanās varētu tikt noslēgta līdz 2011. gada beigām, kad tā varētu arī stāties spēkā.

Vienošanās mērķis ir tirdzniecības apjomu dubultošana starp ES un Singapūru tuvāko piecu gadu laikā. Jau šobrīd Singapūra ir pēc tirdzniecības apjomiem divpadsmitais lielākais partneris ES, bet ES ir otrajā vietā starp Singapūras eksporta tirgiem. ES pusē ir arī aptuveni 30% no visām ārvalstu investīcijām Singapūrā, kas aptuveni par trim reizēm pārsniedz ASV investīciju apmērus.

Līderu tikšanās laikā tika apspriesti jautājumi par pasaules ekonomiku, eirozonas parādiem, ekonomiskās pārvaldes reformām un finanšu sektora regulēšanu. Tāpat runāts tika par ES panākumiem nodibinot ciešākas sadarbības ar citām DAAVA valstīm.

ES pārstāvis Ruperts Šligelmilhs paziņojis, ka ES ved pārrunas par brīvas tirdzniecības vienošanos noslēgšanu ar Indiju un Malaiziju, kā arī apsver iespēju uzsākt līdzīgas sarunas ar Japānu, Vjetnamu, Indonēziju, Filipīnām un Taizemi.

Šo rakstu ir sagatavojuši ABLV Corporate Services speciālisti, izmantojot plašsaziņas līdzekļu materiālus. ABLV Corporate Services speciālisti sniedz juridiskās un nodokļu konsultācijas, tai skaitā par starptautisku nodokļu plānošanu, holdinga, tirdzniecības, ieguldījumu un aizsardzības struktūru izveidošanu, nekustamā īpašuma un citu aktīvu iegādi, kā arī konsultācijas par rezidences maiņu vai uzturēšanas atļaujas saņemšanu. Ar detalizētāku informāciju par ABLV Corporate Services pakalpojumiem jūs varat iepazīties pēc adreses http://www.ablv.com/lv/services/advisory

Šī informācija ir sniegta vienīgi informatīvos nolūkos un nevar būt uzskatāma par komercpiedāvājumu. Vērtējot jebkurus šajā informatīvajā materiālā aprakstītus pakalpojumus, ir nepieciešams saņemt neatkarīga jurista, nodokļu speciālista un/vai auditora atzinumu.

ABLV Corporate Services nedod nekādas garantijas attiecībā uz sniegtās informācija pilnību un aktualitāti. Informācija un secinājumi var tikt mainīti jebkurā brīdī bez brīdinājuma. Šī informācija nevar būt atveidota, kopēta vai piedāvāta trešai personai bez iepriekšējas ABLV Corporate Services piekrišanas. Produktus un pakalpojumus var sniegt ABLV Corporate Services partneri, kas nav saistīti ar ABLV Corporate Services.