Zemo nodokļu valstu krasti pievelk ASV uzņēmumus

2011. gada 11. jūlijs, 14:42 / Nozares ziņas / Jurisdikcija: ASV, Informācijas avots: The Wall Street Journal

Pagājušajā mēnesī ASV atvērtajā tirgū iznāca Teksasas pilsētā Ostinā izvietota kompānija Freescale Semiconductor Holdings I Ltd. – vēl viena amerikāņu augsto tehnoloģiju kompānija, kura iepriekš bija uzņēmuma Motorola Inc. meitas uzņēmums.

Tomēr, atšķirībā no citām kompānijām, tā neiznāca tirgū kā amerikāņu uzņēmums. Saskaņā ar vērtspapīru reģistru, čipu ražošanas uzņēmums Freescale reģistrēts Bermudu salās laikā, kad privātais akcionārs to iegādājās 2006. gadā.

Kā apgalvo nodokļu eksperti, apdomīgi investori un uzņēmēji mēģina rast patvērumu no ASV nodokļu sistēmas, kura paredz diezgan augstas nodokļu likmes par ieņēmumiem visā pasaulē, tādēļ viņi arvien biežāk izvēlas citas valstis uzņēmumu reģistrēšanai. Daži uzņēmumi ar privātiem akcionāriem ir pārveduši amerikāņu uzņēmumus jeb to struktūras uz valstīm, kur ir zemas nodokļu likmes. Amerikāņu daudznacionālās korporācijas veido ārvalstu meitas kompānijas nodokļu oāzēs. Un jaunās amerikāņu kompānijas jau sākotnēji tiek veidotas ārzonu jurisdikcijās.

„Šī tendence kļūst arvien izteiktāka. Arvien vairāk menedžeru un uzņēmumu uzzina par tādu iespēju,” – paziņoja Hārvardas profesors Mihirs Desejs. Viņš aprēķinājis, ka 2008. gadā no 10 sākotnējām akciju emisijām, kuras veica ASV reģistrēti uzņēmumi, 3 emisijas veica uzņēmumi, kuri reģistrēti nodokļu oāzē. Eiropas tirgū šāds pieaugums nav novērots.

Saskaņā ar firmas Dealogic veikto pētījumu, pēdējos gados pastāvīgi aug IPO uzņēmumu skaits, kuri reģistrēti divās zemo nodokļu valstīs – Kaimanu un Bermudu salās. Desmit gadus atpakaļ šis rādītājs bija aptuveni 1%, bet 2010. gadā tas sasniedza 26% un šajā gadā jau pārsniedzis 21%. Šo uzņēmumu galvenie biroji izvietoti Āzijā un daudz mazāk – tikai 18 – atrodas ASV. Daži citi amerikāņu uzņēmumi, kuri jau izgājuši biržā, ir veikuši pārreģistrāciju, lai pārceltos uz valsti ar zemiem nodokļiem.

Laikā, kad citas valstis samazina korporācijām piemērojamos nodokļus, ASV šī likme joprojām ir viena no augstākajām – 35%, lai arī reālās nodokļu likmes var būt ievērojami mazākas, ņemot vērā dažādus nodokļu atvieglojumus. ASV ir arī viena no tām nedaudzajām attīstības valstīm, kura cenšas piemērot nodokļus visiem uzņēmumu ieņēmumiem, lai arī kur tie tiktu iegūti. Lielākā daļa valstu ietur nodokli tikai no ieņēmumiem, kas gūti tās teritorijā.

„Ja jūs vēlaties izvest atvērtā tirgū privatizētu uzņēmumu, jūs varat sev uzdot jautājumu: „Kādas ir priekšrocības un nepilnvērtības uzņēmuma reģistrēšanai ASV, salīdzinot ar reģistrāciju citā valstī?”, teica kompānijas Sullivan & Cromwell LLP uzņēmumu nodokļu speciālists Viljards Teilors. Viņš rezumēja: „Diezgan bieži, atkarībā no biznesa būtības, jūs varat nonākt pie secinājuma, ka reģistrācijai ASV nav nekādu plusu.”

Desmit gadus atpakaļ tikai saujiņa amerikāņu uzņēmumu centās pārcelties uz ārzonas jurisdikcijām, piemēram uz Bermudu salām, lai samazinātu savus nodokļu maksājumus. Skaļi protesti noveda pie tā, ka 2004. gadā Kongress aizvēra šīs durvis. Tomēr likumā palika virkne izņēmumu amerikāņu uzņēmumiem gadījumos, ja notiek būtiskas izmaiņas īpašnieku struktūrā – piemēram, ja tās iegādājas uzņēmums ar privātu akcionāru kapitālu. 2009. gadā Federālais nodokļu dienests ieviesa stingrākus noteikumus, tomēr atstāja pāris rezerves izejas, piemēram, pilnīgas pārņemšanas gadījumos.

Somu ražotājs Samsonite, kurš pirms 100 gadiem dibināts Denverā un pēdējos gados atradās Masačūsetsā, tika pārreģistrēts Luksemburgā pēc tam, kad to 2007. gadā iegādājās firma ar privātu akcionāru kapitālu CVC Capital Partners. Tagad šim uzņēmumam pamata tirgus ir Āzija un aizvadītajā nedēļā tas izgāja arī Honkongas biržā. Tiek plānots, ka Luksemburga paliks par tā reģistrācijas vietu, jo tur korporāciju ieņēmumu nodokļa likme ir 22% un ir paredzēti noteikti nodokļu atvieglojumi holdingiem.

Pusvadītāju ražotājam Avago Technologies Ltd., kurš sākotnēji bija iekļauts Hewlett- Packard, bet vēlāk, atdaloties no H-P, kļuva par daļu no ASV esoša uzņēmuma Agilent Technologies Inc., saglabājās centrālais birojs Kalifornijas pilsētā Sanhosē. Tomēr, pēc tam, kad to pārņema Kohlberg Kravis Roberts & Co. kopā ar citām kompānijām, par Avago reģistrācijas valsti kļuva Singapūra. Šajā valstī Avago veic ražošanu un citas darbības, kā arī šajā valstī atrodas tā galvenais birojs. Lielākā daļa tā darbinieku atrodas Āzijā. ASV atvērtajā tirgū Avago izgāja 2009. gadā.

Freescale atteicās sniegt komentārus. 2006. gadā to nopirka konsorcijs, kuru vadīja Blackstone Group. Arī Blacstone Group atteicās sniegt komentārus. Komentārus neizdevās iegūt arī no Samsonite, CVC, Avago un KKR.

Pārcelšanos uz ārzonas jurisdikcijām izsauc amerikāņu investīciju bums ārzonās reģistrēto uzņēmumu vērtspapīros. Pēc Finanšu ministrijas datiem, īpašumtiesības uz Kaimanu salās reģistrēto uzņēmumu vērtspapīriem kopš 1997. gada palielinājušās gandrīz 20 reizes. Saskaņā ar daudz svaigākiem datiem, 2009. gadā amerikāņu īpašumā bija šādu uzņēmumu vērtspapīri 373 miljardi USD apmērā, kas atbilst ceturtais vietai no visām ārvalstīm. Tas var novest pie ASV nodokļu bāzes sabrukuma, lai gan ir grūti pateikt, cik liels tas būs.

Nodokļu piemērošanas principi ASV ir maz mainījušies kopš Kenedija laikiem, kad Amerikai vajadzēja rūpēties par biznesa piesaistīšanu un saglabāšanu valstī. Attiecīgi Amerikas nekonkurētspējas pozīcija šobrīd piespiež Vašingtonu veikt kādus labojumus šajā sistēmā un šīs diskusijas laikā uzņēmumu pāriešana uz citām valstīm tiks bieži pieminēta.

„Satraukumu rada tas, ka esošā nodokļu likumdošana ir tik sarežģīta, likmes tik lielas, ka daži uzņēmumi uzskata to par šķērsli, nevis stimulu biznesa izaugsmei,” teica ASV budžeta komitejas pārstāvis Mišels Dimarobs.

Daži demokrātu partijas pārstāvji nepiekrīt šādam viedoklim un uzskata, ka pie visa vainīgas ir nodokļu oāzes, nevis ASV nodokļu sistēma.

„Likumā paredzēto nodokļu likmju vienkārša samazināšana vai pāreja uz nodokļu piemērošanu pēc teritoriālā principa nenovērsīs šādas darbības,” teica demokrātu līderis Sanders Levins. „Pagaidām mēs apspriežam korporāciju nodokļu reformu, bet vēl viena problēma ir nodokļu oāzes un šo jautājumu ir rūpīgi jāizpēta,” viņš piebilda.

Prezidents Baraks Obama un likumdevēji no abām partijām jau šajā gadā izrādīja interesi par iespējamām izmaiņām nodokļu piemērošanā korporācijām, bet rīcība pagaidām nav sekojusi, jo paralēli notiek debates par valsts izdevumu samazināšanu.

Šo rakstu ir sagatavojuši ABLV Corporate Services speciālisti, izmantojot plašsaziņas līdzekļu materiālus. ABLV Corporate Services speciālisti sniedz juridiskās un nodokļu konsultācijas, tai skaitā par starptautisku nodokļu plānošanu, holdinga, tirdzniecības, ieguldījumu un aizsardzības struktūru izveidošanu, nekustamā īpašuma un citu aktīvu iegādi, kā arī konsultācijas par rezidences maiņu vai uzturēšanas atļaujas saņemšanu. Ar detalizētāku informāciju par ABLV Corporate Services pakalpojumiem jūs varat iepazīties pēc adreses http://www.ablv.com/lv/services/advisory

Šī informācija ir sniegta vienīgi informatīvos nolūkos un nevar būt uzskatāma par komercpiedāvājumu. Vērtējot jebkurus šajā informatīvajā materiālā aprakstītus pakalpojumus, ir nepieciešams saņemt neatkarīga jurista, nodokļu speciālista un/vai auditora atzinumu.

ABLV Corporate Services nedod nekādas garantijas attiecībā uz sniegtās informācija pilnību un aktualitāti. Informācija un secinājumi var tikt mainīti jebkurā brīdī bez brīdinājuma. Šī informācija nevar būt atveidota, kopēta vai piedāvāta trešai personai bez iepriekšējas ABLV Corporate Services piekrišanas. Produktus un pakalpojumus var sniegt ABLV Corporate Services partneri, kas nav saistīti ar ABLV Corporate Services. Visas autortiesības uz šo materiālu pieder ABLV Corporate Services.