Aizkraukles banka veikusi akciju emisiju, palielinot pašu kapitālu par 6,5 miljoniem latu

2010. gada 5. jūlijs, 12:40 / Bankas ziņas

Noslēgusies Aizkraukles bankas akciju emisija. Emisijas apjoms bija 10 000 akciju — papildus 100 000 akcijām, kuras veidoja bankas pamatkapitālu līdz šim. Jaunās emisijas akcijas pēc emisijas noslēguma veido 9.09% no bankas pamatkapitāla. Vienas akcijas pārdošanas cena bija 650 LVL.

Divas trešdaļas no jaunās emisijas akcijām iegādājās esošie akcionāri, bankas vadība un darbinieki, kā arī Latvijas Private Banking klienti. Savukārt, vienu trešdaļu emisijas akciju iegādājās bankas ārvalstu klienti, pārsvarā privātpersonas. Pēc emisijas noslēguma bankas lielākajiem akcionāriem — Ernestam Bernim  un Oļegam Fiļam pieder aptuveni 86% no bankas kapitāla.

Kaut gan emisija bija slēgta un piedāvājumi tika izteikti ierobežotam dalībnieku lokam, kopējais apmaksātais pieteikumu apjoms bija virs 9 miljoniem latu — par 40% pārsniedza piedāvājumu, tāpēc atsevišķi pieprasījumi tika apmierināti daļēji.

Aizkraukles bankas Valdes priekšsēdētājs un izpilddirektors Ernests Bernis paskaidro akciju emisijas mērķi:

„Pēdējā pusgada laikā būtiski pieauga apjomi visos biznesa segmentos — privāto un korporatīvo personu apkalpošanā, to kreditēšanā, operācijās ar vērtspapīriem, aktīvu pārvaldē. Salīdzinot ar pagājušo gadu, šogad biznesa apjomi pieauguši vismaz par 30%, tostarp aktīvu, ieņēmumu, arī operāciju skaita ziņā. Šāds  biznesa pieaugums ir saistīts ar nepieciešamību palielināt kapitālu. 2007.gada beigās skaidri noteicām mūsu turpmāko specializāciju — nodarbosimies ar privāto un korporatīvo klientu apkalpošanu un ar to saistīto pakalpojumu sniegšanu Latvijas un ārvalstu klientiem. Pie tam mēs sevi redzam kā neatkarīgu, privātu banku. Visa attīstības stratēģija, ko plānojam un darām, pakļauta šim mērķim. Faktiski kopš bankas darbības sākuma 90. gados esam rēķinājušies tikai ar saviem spēkiem, 2008.gada krīze no mums prasīja apjomīgu spēku un resursu mobilizāciju. Tagad var teikt, ka grūtākais posms ir pagājis, stabilizāciju Latvijas ekonomikā redzam kopš pērnā gada vidus, un šogad sācies lēns pieaugums. Redzam arī, ka bankas izvēlētajam biznesa modelim ir tiesības uz veiksmīgu nākotni, jo tas saviem spēkiem spēja pārdzīvot apjomu ziņā nebijušu krīzi. Tāpēc mēs sev uzdevām jautājumu, ko darīsim, kad biznesa tempi būs straujāki nekā tie, ar ko mēs rēķinājāmies. Lai atbildētu uz jautājumu, vai varēsim uzturēt arī kredītu pieaugumu, tika realizēta akciju emisija. Daudzi no tiem, kas nopirka akcijas, ir mūsu klienti vairāk nekā desmit gadus. Pēc emisijas bankai kopumā parādījās aptuveni 30 jauni akcionāri. Tuvākā gada laikā neredzam nepieciešamību vēl palielināt pamatkapitālu.”

Aizkraukles banka ir lielākā neatkarīgā privātā banka Latvijā ar Latvijas īpašnieku kontrolkapitālu, kas apvieno visus bankas pakalpojumus, t.sk. aktīvu pārvaldi un konsultācijas vienotā, klientu vajadzībām pielāgotā piedāvājumā. Aizkraukles bankas grupā ietilpst ieguldījumu brokeru akciju sabiedrība „AB.LV Capital Markets”, ieguldījumu pārvaldes akciju sabiedrība „AB.LV Asset Management”, KS „AB.LV Transform Partnership”, SIA „AB.LV Transform 1”, AS „AB Konsultācijas”, SIA „AB.LV Corporate Services”,  SIA „New Hanza City”, SIA „Elizabetes 21a” un citi uzņēmumi.

Papildus informācija:

Ilmārs Jargans