Izvēlēti pirmie darbi LMM krājumam

2005. gada 15. decembris / Bankas ziņas

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja (LMM) starptautiskā ekspertu padome ir izvēlējusies pirmos četrus mākslas darbus Laikmetīgās mākslas muzeja krājumam, kurus iegādāsies par krājuma galvenā atbalstītāja Aizkraukles bankas līdzekļiem, kā arī pieņēma pirmo krājuma mākslas darbu dāvinājumu.

Komisija izvēlējas LMM krājumam pirmos četrus darbus: Imants Lancmanis, «Kalētu klēts» II; Imants Lancmanis, «Kalētu klēts» III; Famous Five;— F5;(Ieva Rubeze, Līga Marcinkēviča, Māriņš Ratniks) «Time Will Show», 2003.;gads, videoinstalācija, un Kristīne Kursiša, «Diagnostics of;Karma», 2003.;gads, videoinstalācija.

Valsts aģentūras Jaunie Trīs brāļi Laikmetīgās mākslas muzeja projekta konsultante, Latvijas Kultūras akadēmijas docente, muzeoloģijas speciāliste Astrīda Rogule atzīst, ka «šī ir pirmā reize, kad tiek veidots speciāls krājums laikmetīgajai mākslai. Latvijas Laikmetīgās mākslas muzejs būs Baltijas jūras reģiona mākslas procesu ievērojama sastāvdaļa. Tā krājums tiek veidots no vērtīgiem laikmetīgās mākslas darbiem;— tādiem, kas apliecina un atspoguļo mūsdienas».

Latvijas Laikmetīgās mākslas muzeja krājumam ir izvirzīts mērķis;— būt par starptautiska līmeņa mākslas darbu kolekciju. Rogule uzsver, ka «krājumam ir Eiropas skatījums. Starptautiskajā ekspertu komisijā strādā vadoši mākslas eksperti arī no Igaunijas, Somijas un Vācijas, kas pārstāv dažādus viedokļus, taču ir atzīti profesionāļi savā jomā».

Šodienas LMM starptautiskā ekspertu padome arī apstiprināja nolikumu un par padomes priekšsēdētāju ievēlēja Ernestu Berni, Aizkraukles bankas līdzīpašnieku un valdes priekšsēdētāju.

Krājums tiks papildināts arī ar pirmo dāvinājumu, starptautiski pazīstamā somu mākslinieka Tuomo Manninen sešām fotogrāfijām, kuras aplūkojamas arī internetā. Šajās fotogrāfijās redzamas Rīgas iedzīvotāji, kas fotografēti pagājušā gadsimta deviņdesmitajos gados. Šīs fotogrāfijas tika izstādītas Venēcijas biennālē 2001.;gadā un to kurators bija Harald Szeeman.

Pašreiz LMM krājumam izvēlējamo mākslas darbu saraktā jau ir vairāk kā 200;mākslas darbu no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas. Nākamā ekspertu padomes sēde būs pēc diviem mēnešiem.

Starptautiskās ekspertu padomes locekļi ir Helēna Demakova (Latvija), Raminta Jurenaite (Lietuva), Sirje Helme (Igaunija), Maaretta Jaukkuri (Somija), Norberts Vēbers (Vācija), Leonards Loganovskis (Latvija), Raitis Šmits (Latvija), Gints Gabrāns (Latvija), Ernests Bernis, Aizkraukles bankas līdzīpašnieks un valdes priekšsēdētājs (Latvija) un Astrīda Rogule, LMM konsultante (Latvija).

Kā zināms, 2005.;gada 23.;septembrī LR Kultūras ministrija un AS «Aizkraukles banka» noslēdza sadarbības līgumu, saskaņā ar kuru Aizkraukles banka apņemas kļūt par topošā LMM galveno atbalstītāju un nodrošināt pastāvīgu finansiālo atbalstu muzeja tapšanai laika posmā no 2005.;gada līdz 2015.;gadam, kopumā piešķirot vienu miljonu latu. Kā līguma neatņemams pielikums ir dokuments par LMM starptautisku ekspertu padomi, kuru ir apstiprinājusi kultūras ministre. Starptautiskā ekspertu padome darbojas kopš 2005.;gada jūnija.