«Aizkraukles banka» peļņa astoņos mēnešos — 2,622 milj. Ls

2002. gada 18. septembris / Bankas ziņas

a/s «Aizkraukles banka» (AB) šāgada pirmajos astoņos mēnešos strādājusi ar 2,622 miljonu latu lielu peļņu. Bankas vidējo aktīvu rentabilitāte (ROA) pēc astoņu mēnešu rādītājiem ir 3,05% gadā. Vidēji nozarē pēc Finansu un kapitāla tirgus komisijas datiem šis rādītājs Latvijā pērn bija 1,5%. Augustā šogad AB nopelnījusi vairāk nekā 447 tūkstošus latu.

«Aizkraukles bankas» aktīvu apjoms 2002. gada augusta beigās bija 156,9 miljoni latu. Šā gada laikā AB aktīvi pieauguši par 32,7 milj. Ls. Savukārt, AB piesaistīto noguldījumu (nebanku) apjoms kopš iepriekšējā gada beigām palielinājies par 28 miljoniem latu un augusta beigās sasniedza 134,6 milj. Ls.

Salīdzinot ar 2001. gada beigām par 17,3 miljoniem latu AB pieaudzis parāda vērtspapīros un vērtspapīros ar fiksētu ienākumu veikto investīciju apjoms, kas augusta beigās sasniedzis 52,2 milj. Ls. Mēneša beigās AB izsniegto kredītu apjoms bija 30,76 milj. Ls, bet kapitāls un rezerves — 15,69 milj. Ls.

Pieprasījums pēc banku pakalpojumiem augs

«Plānojot gada budžetu, rēķināmies ar to, ka otrajā pusgadā tradicionāli aug pieprasījums pēc banku pakalpojumiem», uzskata AB valdes priekšsēdētāja vietnieks Oļegs Fiļs, un piebilst, ka «gada otrajā pusē tiek sasniegta augstākā aktivitāte tirdzniecībā. Tā sākas vasaras beigās un rudenī līdz ar sezonas maiņu. Mūsu klientu vidū netrūkst tirgotāju, un īpašu aktivitāti izjūtam tuvojoties svētkiem, jo jau novembrī veikalu plauktiem jābūt pilniem ar precēm».

Plānots, ka bankas aktīvu un noguldījumu apjoma pieaugums otrajā pusgadā būs straujāks. «Cilvēki atgriežas no vasaras atvaļinājumiem un aktivizējas arī citi finansu darījumi». konstatē Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāja vietnieks Aivars Rauska

Tas ir viens no iemesliem, kāpēc AB plāno aktīvāku kredītēšanu otrajā pusgadā un it sevišķi pēdējā ceturksnī.

Plāno aktīvāku kreditēšanu

«Iedzīvotāju ienākumi aug, un cilvēki vairs nebaidās aizņemties no bankām, kā arī plaši izmantot, piemēram, kredītus jauna mājokļa iegādei vai esošā remontam», atzīst A. Rauska: «Līdzīga situācija ir arī uzņēmumu kreditēšanā, kur gada otrajā pusē tiek plānoti nākamā gada investīciju projekti, kā arī nereti rodas nepieciešamība pēc papildus apgrozāmajiem līdzekļiem. Gribu uzsvērt, ka AB, izvieto savus pakalpojumus un piesaista līdzekļus gan Latvijā, gan arī ārvalstīs, bet kredītus izsniedz tikai vietējā tirgū, lai palielinātu savu tirgus daļu, veicinātu vietējās tautsaimniecības attīstību un piesaistītu bankai jaunus uzticamus klientus».

Aivars Rauska, a/s «Aizkraukles banka» Klientu apkalpošanas pārvaldes vadītāja vietnieks.